а

Српски параолимпијци су позвали грађане Београда да прославе са њима освајање медаља на параолимпијади у Лондону. Представници стручне службе за заштиту права особа са инвалидитетом Заштитника грађана су били на дочеку српских параолимпијаца.

Параолимпијци су сами оранизовали дочек на Теразијама у Београду путем друштвених мрежа позвали .На параолимпијским играма у Лондону, изузетни спортисти са инвалидитетом су освојили пет медаља на највећој спортској манифестацији, од тога две златне, три светска рекорда и исто толико сребрних медаља на параолимпијским играма. Златне медаље су освојили Жељко Димитријевић за бацање чуња и Тања Драгић за бацање копља, док су сребрне освојили Драженко Митровић за бацање кугле и за стони тенис Златко Кеслер у Борислава Перић Ранковић.

b_280_0_16777215_00_images_stories_paraolimpijci-pred-moskvom.jpg

На дочеку је присуствовало око двестотине људи што говори да постоји још увек висок ниво предрасуда према особама са инвалидитетом. Град Београд није организовао дочек доносиоцима медаља са параолимпијских игара.

"Предивно је бити овде у овом тренутку и поделиту све ово са људима који су дишли да изразе подршку и емоције које су доживели са свима нама. Хвала им много. Надамо се да ћемо сваки пут оправдати њихова очекивања и да ћемо их овако лепо обрадовати" казала је Борислава Перић Ранковић, стонитенисерка.

"Драго ми је да је један параолимпијски спорт стављен на више гране, где му је и место, што смо показали на овом такмичењу", истакао је Жељко Димитријевић, освајач златне медаље.

Приступ физичкој средини и окружењу, информацијама и комуникацјама и приступ свим неопходним базичним услугама. 

Прелазак из улоге пасивног примаоца услуге у активног учесника у доношењу одлука о свом животу, учествовање у јавним активностима, политичка заступљеност.

Једнаке могућности и основе за реализацију свих људских права.