а

Брзом реакцијом Заштитника грађана и уз добру сарадњу Центра за социјални рад Гаџин Хан, отклоњен је вишемесечни пропуст на штету грађанина са инвалидитетом, који од октобра 2018. године није добио одлуку о поднетом захтеву за признавање права на додатак за помоћ и негу другог лица.

Грађанин се Заштитнику грађана обратио у септембру 2019. године. По пријему акта Заштитника грађана, Центар за социјални рад Гаџин Хан поступио је у кратком року, те је донео решење којим је признато право на додатак за помоћ и негу другог лица и на тај начин је отклоњен пропуст на штету права особа са инвалидитетом.

У оквиру обележавања Међународног дана знаковних језика и Међународне недеље глувих, представница Стручне службе Заштитника грађана посетила је Сајам културе на знаковном језику, одржаном у Установи културе Стари град – Пароброд, који је организовала Градска организација глувих Београда и Културно уметничко друштво глувих Београда „Радивој Поповић“, у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Србије и Асоцијацијом тумача српског знаковног језика, а уз подршку Министарства културе и информисања и Градског секретаријата за културу града Београда. На Сајму културе на знаковном језику присутни су се упознали са специфичностима заједнице глувих, српским знаковним језиком, културом и традицијом заједнице глувих, као и најзначајнијим изазовима у употреби српског знаковног језика. Такође, кроз округли сто на тему „Право на знаковни језик за све“ присутни су упознати са праксом и активностима у области пружања подршке развоју културних садржаја глувих, као и примерима добре праксе и подршке доступних културних стваралаштва за глуве особе у Београду и Србији.

Такође, у оквиру обележавања Међународног дана знаковних језика, представница Стручне службе Заштитника грађана присуствовала је конференцији „Комплетна комуникација, изазови и решења“, одржаној у Привредној комори Србије. Конференцију је организовала шведска компанија T-meeting у сарадњи са српском компанијом Аудио БМ и уз подршку Амбасаде Шведске, Нордијске Алијансе, компаније Теленор, Савеза глувих и наглувих Србије и Привредне коморе Србије. Конференција је била посвећена иновацијама и новим технологијама које се примењују као помоћ за глува, наглува, слепа и слабовида лица.

Генерала скупштина УН прогласила је 23. септембар Међународним даном знаковних језика, како би подигла свест о важности знаковног језика. Обележавање Међународне недеље глувих као и Међународног дана знаковних језика има за циљ промоцију знаковног језика као првог језика глувих особа.

b_280_0_16777215_00_images_20190618pristup1.jpgГрадови Лесковац, Сомбор, Смедерево, Лозница и ГО Врачар су добитници награде које је Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије данас доделио за највећи допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2018. години.

Град Лесковац је награду добио за допринос развоју приступачности садржаја у области културе, Сомбор и Смедерево за допринос развоју информационо – комуникационе приступачности, Лозница за допринос развоју архитектонске приступачности, док ГО Врачар за институционалну подршку развоју приступачности. Признање је добила општина Свилајнац, док су похвалу заслужили град Вршац, општина Мионица, град Врање, Градска општина Пантелеј, Ниш, Градска општина Савски венац, Београд, општина Бела Паланка, град Зрењанин, град Нови Пазар, општина Рашка, општина Врњачка Бања и општина Параћин.

b_280_0_16777215_00_images_20190618pristup4.jpgГенерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић навела је да је данас прилика да се поздраве афирмативни примери градова локалних самоуправа у Србији који се труде да своје амбијенте и своје окружење направе приступачним свим грађанима, наравно и особама са инвалидитетом и старијим лицима.

Према њеним речима, мисија Заштитника, која је пре три године започета додељивањем ове награде, била је да учини Србију приступачнијом за све људе, као и да друштво учине што хуманијим. „Јер, где год постоји појединац којем нешто није доступно у Србији, ми не можемо досегнути део којем тежимо“, истакла је генерална секретарка.

Како је рекла, неопходно је да се подигне свест свих грађана да међу нама постоје и особе са инвалидитетом и старија лица којима нису у сваком тренутку доступни сви садржаји који су доступни остатку популације. „Оно чему смо ове године нарочито посветили пажњу јесте резултат тога што смо уочили да кроз културу и културно наслеђе, комуникацију са људима је добро правити артикулисани амбијент за све људе“, навела је Јовичић и додала да то значи да је потребно да све буде приступачно, односно да се направи друштво у целини где ће квалитет живота бити на задовољавајућем нивоу.

b_280_0_16777215_00_images_20190618pristup2.jpgЗаштитник грађана заједно са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина трећу годину заредом додељује награде и похвале градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Градови Лесковац, Сомбор, Смедерево, Лозница и ГО Врачар су добитници награде коју Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије, трећу годину за редом додељује градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Додела награда, признања и похвала јединицама локалне самоуправе ће бити организована 18. јуна 2019. године.

Страна 9 од 39

Приступ физичкој средини и окружењу, информацијама и комуникацјама и приступ свим неопходним базичним услугама. 

Прелазак из улоге пасивног примаоца услуге у активног учесника у доношењу одлука о свом животу, учествовање у јавним активностима, политичка заступљеност.

Једнаке могућности и основе за реализацију свих људских права.